Satosankareiden mustikan ostossa hyviä nuorten työllistämislukuja

Satosankareita mustikkaa poimimassa. Kuva: Lassi Karvonen.

Satosankarit on 4H-järjestön metsämarjojen ostoon ja välitykseen sekä nuorten työllistämiseen liittyvää toimintaa. Mustikan osto päättyi elokuun lopulla ja siinä päästiin hyviin nuorten työllistämislukuihin. Puolukan osto on edelleen käynnissä lähes 50 4H-yhdistyksessä.

Satosankarit-brändin alla toimii noin 50 4H-yhdistysten ylläpitämää marja-asemaa ympäri Suomea sekä mustikan ja puolukan poimintaa varten perustettuja keruurinkejä. Marja-asemille työllistyy paikallisia, 18 vuotta täyttäneitä nuoria. Mustikkaa ostettiin 4H:n pyörittämissä marja-asemilla nyt ensimmäistä kertaa.

Mustikkaa osti 25 Satosankarit-marja-asemaa

Mustikkaa osti 24 4H-yhdistystä ympäri Suomen ja marja-asemia oli yhteensä 25. Marja-asemia oli Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa.

Marja-asemat olivat auki maanantaisin, keskiviikkoisin ja lauantaisin ja mustikkaa ostettiin noin kuukauden ajan heinä-elokuussa 2020.

Satosankarit työllisti 152 nuorta mustikan ostoon ja keräämiseen

Yhdistykset palkkasivat 16-29-vuotiaita nuoria hoitamaan marja-aseman työtehtäviä. Työsuhteeseen 18-29-vuotiaita nuoria palkattiin yhteensä 37. Lisäksi nuoria työllistyi marjanpoimintaan. Yhteensä 115 nuorta (13-29-vuotiaita) myi mustikkaa Satosankarit-marja-asemille. Heistä 82:lle maksettiin lisäksi 20 euron poimintabonus. Satosankarit-toiminta ja mustikan osto, välitys ja kerääminen työllisti yhteensä 152 nuorta.

4H-yhdistykset järjestivät mustikkakauden aikana yhteensä 47 marjaretkeä, joihin osallistui 537 henkilöä. Suurin osa retkistä oli kaikille avoimia, mutta myös 4H-kerholaisille sekä kouluryhmille pidettiin omia retkiä.

Puolukkaa ostavat Satosankarit-marja-asemat on listattu tänne.