Blogi: Herkkuja ja harkintaa – ruokahävikin vähentäminen alkaa jo kerhossa

Tällä viikolla vietetään Hävikkiviikkoa. Sen hengessä kurkistamme siihen, miten 4H:n ruokakerhoissa ja -leireillä opitaan vähentämään ruokahävikkiä jo lapsuudesta lähtien. Kun yli 10 000 lasta ja nuorta kokkailee vuosittain ympäri Suomen, syntyy sekä makuelämyksiä että arvokkaita oivalluksia siitä, ettei ruoka kuulu roskiin.

Suomen 4H-liiton erityisasiantuntija Miitta Riekki (oik.) vastaa lasten kerho- ja leiritoiminnan kehittämisestä.

Alakouluikäinen kerholainen on innokas kokki. 4H-järjestössä ruoka on vuodesta toiseen ylivoimaisesti suosituin kerho- ja leiritoiminnan teema. vuonna 2024 ruokakerhoihin ja -leireille osallistui lähes 13 000 lasta ja nuorta. Viikoittaista lasten ruokakasvatusta toteutetaan 4H-yhdistysten järjestämissä kerhoissa ympäri Suomen. 

Lasten kanssa kokatessa syntyy väistämättä myös hävikkiä. Syitä voi olla monia: reseptin seuraaminen unohtuu, raaka-aineiden määrä tai annoskoko arvioidaan yläkanttiin. Joskus ruoka ei maistukaan.  

Meiltä kaikilta vaaditaan välillä kekseliäisyyttä hävikin ehkäisemiseksi. Niin myös kerhoja ohjaavilta nuorilta, jotka vielä opettelevat ryhmänohjaustaitoja ja toiminnan suunnittelua. Tekemällä (ja välillä mokien kautta) oppii! 

Hävikki haltuun hyvällä suunnittelulla 

Ennakointi ja hyvä suunnittelu ovat avainasemassa hävikin vähentämiseksi kotona ja harrastustoiminnassa. Kauppareissua tai kerhokertaa suunnitellessa on hyvä miettiä alustavaa resepti- tai ruokalistaa. Voisiko samoja ainesosia hyödyntää useamman kerran? Vinkki on helppo toteuttaa esimerkiksi kuiva-aineiden osalta, jotka säilyvät hyvin. Monikäyttöisiä raaka-aineita ovat myös pitkään säilyvät juurekset sekä päivitetyissä ravitsemussuosituksissakin suositellut palkokasvit, kuten linssit, herneet ja pavut.  

Raaka-aineiden joutumista hävikkiin ennaltaehkäistään oikeanlaisella säilytyksellä. Lasten kanssa voidaan esimerkiksi opetella mitkä hedelmät ja kasvikset säilytetään viileässä ja mitkä huoneenlämmössä. Avattuihin pakkauksiin kannattaa merkitä päivämäärä, jolloin tuote on otettu käyttöön. 

Innostavat teemat ja tehtävät 

Ryhmätoiminnassa, kuten ruokakerhoissa, voidaan toteuttaa erilaisia teemaviikkoja. 4H:n teemakerhoaineistoissa on esimerkiksi Safkasankarit kokkaa kestävästi -kokonaisuus, jossa lapset oppivat sesonkiajattelusta, omavaraisuudesta, lähiruuasta ja hävikin vähentämisestä. Löytyypä aineistosta myös vinkit pop up -hävikkikahvilan perustamiseen!  

Tehtävät ja reseptit löytyvät 4H:n ylläpitämästä, kaikille avoimesta TOP-tehtäväpankista. Keitetyt juurekset voidaan hyödyntää hävikkipizzassa ja kuivahtanut ruisleipä pikkuleipätaikinassa. Ylijääneestä puurosta valmistuu maistuva pannari. 

Itse tehty maistuu paremmin 

Kerhoissa ja leireillä lasten kanssa pohditaan hävikin vähentämistä ja heidän omia toiveitaan kuullaan sisältöjen suunnittelussa. Itse tehty ruoka maistuu paremmin ja uudet maut tuntuvat vähemmän jännittäviltä, kun raaka-aineita on päässyt haistamaan, koskettamaan ja maistelemaan. 

4H:n Ruokakoulu-leireillä lapset oppivat ruuan alkuperästä ja valmistavat alusta loppuun leirin lounaan ja välipalan. Leiriviikoilla toteutetaan maatilavierailuja, joissa leiriläiset pääsevät tutustumaan ruuan alkutuotantoon lähitiloilla. Mahdollisuuksien mukaan hyödynnetään lähellä tuotettuja ja sesongissa olevia raaka-aineita. Kaikki tämä on konkreettista ruokakasvatusta, jolla lisätään lasten ja nuorten ymmärrystä ruuan alkuperästä. 

Kaksi lasta hymyilee vihreissä paidoissa. Toisella on kädessä kananmunia ja toisella kulho ja vispilä.
Ruokakoulu-leiriläiset työn touhussa

Kerhojen vinkit sopivat kaikkiin keittiöihin 

Raaka-aineiden valinnassa suositaan aineksia, jotka sopivat mahdollisimman monelle. Mitä useampaa erilaista versiota ruuasta valmistetaan, sitä todennäköisemmin syntyy myös hävikkiä. Ruokakasvatuksenkin näkökulmasta on perusteltua maistaa joskus kasvisruokaa tai gluteenitonta vaihtoehtoa. Monikäyttöisiä ja useimmille sopivia raaka-aineita ovat esimerkiksi valtaosa kasviksista ja marjoista, kaura sekä kananmuna.  

Kerhossa on tärkeää, että kaikki saavat maistaa ja ruuan määrä on arvioitu tasapuolisesti. Reseptien annoskoko on hyvä tarkistaa etukäteen. Ylijäänyttä ruokaa kannustetaan ottamaan mukaan. Ohjaajalla ja kerholaisilla voi olla mukanaan omat eväsrasiat tai kerhotilaan varataan pakastuspusseja, jotta syömättä jääneet herkut voidaan kuljettaa kotiin. On mukavaa ilahduttaa omia perheenjäseniä kerhossa valmistetuilla leivonnaisilla.  

Safkasankarit-kerhossa pääsee lopuksi maistamaan itse valmistettuja herkkuja.

Ruoka ei kuulu roskiin – yhdessä kohti vastuullisempaa arkea 

Suurin osa hävikistä syntyy kotitalouksissa, joten lasten kanssa on hyvä miettiä keinoja, joilla ylijäämä tulisi hyödynnettyä myös kotikeittiössä. Pakkasesta sulatettu pulla maistuu herkulliselta, lähes tuoreen veroiselta! Pakastetuista, ylikypsistä hedelmistä syntyy maistuva smoothie ja tortillaletun väliin voi laittaa lähestulkoon mitä tahansa yli jäänyttä ruokaa.   

Hävikin vähentäminen tehdään yhdessä: kodeissa, harrastusryhmissä ja ammattilaiskeittiöissä. Raaka-aineet ovat kulkeneet monien käsien kautta lautasellemme. Kaikki ruoka on arvokasta eikä kuulu roskiin! 

Kirjoittaja: