Safkasynttärit Suomelle – lasten villiruokajuhlat 100-vuotiaalle!

4H-kerholaiset ympäri Suomen suunnittelevat ja järjestävät keväiset synttäripippalot villiruokateemalla Suomen täyttäessä 100 vuotta vuonna 2017. Juhlissa syödään yhdessä ja pöytä katetaan suomalaisen kevään parhailla herkuilla, kuten nokkossipseillä, vuohenputkimuffinsseilla ja villiyrttismoothieilla. Idea Safkasynttäreihin lähti paikallisten 4H-yhdistysten toiveesta juhlistaa suomalaista luontoa yhdessä lasten kanssa.

Suomalaisesta luonnosta nauttien

Safkasynttärit Suomelle -tempauksessa lapset tutustuvat omien tekojensa ja oivallustensa kautta Suomen historiaan ja erityisesti ruoan tuotantoon ja luonnosta saataviin raaka-aineisiin. Tuloksena on eri puolilla Suomea lasten itse suunnittelemia ja toteuttamia synttäritapahtumia, joihin he voivat kutsua esimerkiksi vanhempiaan, isovanhempiaan, koulukavereitaan, kuntalaisia tai kuntapäättäjiä.

Tavoitteena on, että Safkasynttärit Suomelle järjestetään maamme kaikissa 4H-kerhoissa, joita on lähes 3 000.

Puhdas villiruoka herkullisine marjoineen ja villiyrtteineen on merkittävä osa suomalaisuutta. Siihen liittyvän tiedon ja osaamisen välittäminen lapsille ja nuorille on aina ollut tärkeä osa 4H-toimintaa. Mihin pöytä katetaan, mitä yhdessä syödään ja keitä kutsutaan vieraiksi ovat vielä herkullisen avoimia kysymyksiä – niihin vastaavat lapset itse 4H-kerhoissa. 100-vuotiasta Suomea juhlitaan joka tapauksessa nauttimalla suomalaisesta luonnosta.

Kevään tapahtumasuunnittelu on vauhdissa!

Safkasynttärit järjestetään keväällä 2017. Juhlien suunnittelu on jo käynnistynyt monella paikkakunnalla. Alueilla on haettu maakuntaliitoilta ns. Suomi 100 -aluetukea. Tällä hetkellä Safkasynttäreiden toteutukseen aluetukea on myönnetty jo yli kymmenestä maakuntaliitosta. Aluetuki on hieno bonus ja tarvikeraha synttäreiden järjestäjille. Kiitos!

Viestintää ja virikemateriaalia

Safkasynttärit Suomelle -villiruokareseptejä löydät TOP-tehtäväpankista. Esimerkkimenyyn on suunnitellut keittiömestari Kati Laszka.

Katso myös TOP-teema Nyt Juhlitaan, josta löydät tehtäviä juhlien järjestämisen ja ideoinnin tueksi. Vanhasta uutta -teemasta saat ohjeen juhlaviirien valmistamiseen.

Safkasynttärit ovat osa Suomi 100 -ohjelmaa ja mukana Syödään yhdessä -hankkeessa.

Jos tarjoat ennakkojuttua paikallislehdille oman kerhosi Safkasynttäreistä, nosta viesteissäsi erityisesti esiin se, että kyseessä ovat nimenomaan lasten juhlat 100-vuotiaalle Suomelle. Suomi 100 -tapahtumia on valtavasti, mutta lasten tapahtumia vähemmän.

Esimerkiksi Hinnerjoen 4H-kerholaiset Satakunnasta suunnittelivat ja hiukan jo valmistelivatkin toukokuussa järjestettäviä valtakunnallisia 4H-kerhojen yhteisiä Safkasynttäreitä. Lue Raumalainen.fi-lehden juttu hinnerjokelaisten valmisteluista.

Käytössäsi on 4H:n kuvapankki, jossa on Safkasynttäreihin liittyviä kuvia. Kuvia jakaessasi käytä ainakin hashtageja: #4Hsuomi, #suomi100 ja #safkasynttärit. Myös 4HSuomen kanavissa (Face+Insta+Twitter) postataan Safkasynttärit -kuvia.

Suomen 4H-liitto on merkittävä kasvattaja ruokaan liittyvissä asioissa. 4H-liitto tarjoaa myös yrittäjyyskasvatusta, jossa yhtenä välineenä on tapahtumatuottaminen.