Global 4H Day on päivä, jota vietetään vuosittain 1. marraskuuta. Tänä Maailman 4H-päivänä 4H:laiset eri puolilla maailmaa juhlivat 4H-toimintaa.

Maailmassa on yli 80 4H-järjestöä kaikissa eri maanosissa. Uusimpia jäseniä 4H:n maailmanlaajuisessa yhteisössä ovat Nigeria, Nepal, Vietnam, Paraguay ja Kiina.

Miksi Maailman 4H päivää vietetään?

4H:lla on lähes 10 miljoonaa jäsentä maailmassa. Päivän yhtenä tavoitteena on saada meidät pysähtymän ja pohtimaan, miten paljon 4H:n käytännönläheiset ja positiiviset menetelmät ovat vaikuttaneet minuun, perheeseeni, ystäviini, ympäristööni, omaan kylääni, koko elämääni.

4H-väki ei juurikaan pidä itsestään meteliä, yleensä keskitymme vain tekemään asioita. 1.11. on se päivä, jolloin on erityinen lupa tulla esiin, hehkuttaa ja juhlia järjestöä, jolla on erittäin tärkeä rooli miljoonien lasten ja nuorten kehityksessä. Kerrotaan Suomelle ja koko maailmalle meistä!

Tiesitkö, että USA:ssa tehdyn tutkimuksen mukaan 4H-nuorella on kehittyneet sosiaaliset taidot ja keskivertoa paremmat eväät menestyä koulussa ja työnsaannissa. Tähän vaikuttaa muun muassa 4H:n monipuolinen lähestymistapa oppimiseen. ”Learning By Doing ” on mottomme kaikkialla maailmassa.

Ideapaketti 4H-kerhoihin

Maailman 4H-päivää toivomme vietettävän jokaisessa 4H-kerhossa oheisen Ideapaketin (sivun alalaidassa) vinkeillä tai omin ideoin. Samalla voidaan keskustella siitä miten 4H -toiminta ehkä eroaa eri puolilla maailmaa ja mitä yhteistä toiminnassa on. 4H-vaihdossa olleet nuoret voivat tulla myös kerhoon kertomaan omasta kokemuksestaan vaikkapa USA:ssa, Jamaikassa tai Koreassa. Kutsukaa heitä esittelemään 4H-toimintaa kerhoonne.

Olemme koonneet ideapaketin, jossa on 4H:n kansainväliseen tunnukseen Head, Hands , Heart ja Health liittyviä toimintaideoita. Siitä voi poimia omaan kerhoon sopivimman tekemisen.

Kerhot ja 4H-yhdistykset voivat myös järjestää yhteistä tekemistä koko perheelle tai esimerkiksi tapahtuman, jolla kerrotaan ja tuodaan esille 4H:n myönteisiä arvoja: tekemällä oppimista, kasvua aktiiviseksi yhteisön jäseneksi, nuoren rohkeutta esiintyä, omien vahvuuksien löytämistä, yritteliäisyyttä.

Haaste juuri sinulle

Haastamme Global 4H Dayn viettoon mukaan kaikki 4H:ta muodossa tai toisessa joskus harrastaneet ja harrastavat, 4H:laisten vanhemmat, 4H-toimihenkilöt, 4H-työn kanssa tekemisissä olevat sekä jokaisen 4H-toimintaa arvostavan.

Marraskuun ensimmäisenä päivänä toivomme 4H:n ystäviltä aiheeseen liittyviä twiittejä, Instagram-kuvia ja Facebook-päivityksiä. Hashtageina ainakin #4HSuomi ja #Global4HDay. Postaukseen voi lisätä myös jonkin positiivisen viestin, kuten 4H Grows here, 4H: Leaders grow here, 4H: Learn To Do By Doing tai muuta vastaavaa.

Global 4H Day on mainio päivä antautua vaikkapa muistelemaan omaa 4H-taivaltaan ja julkaista jotain siihen liittyvää sosiaalisessa mediassa.

Tavoitteenamme on saada mahdollisimman paljon ”vihreää” väkeä liikkeelle 1.11. Osallistu sinäkin juhlaan!

DSC_3745Maailmanlaajuinen 4H-verkosto ja Global 4H Day

Suomen 4H-liitto on ollut vuodesta 2009 lähtien aktiivisesti mukana rakentamassa maailmanlaajuista 4H-verkostoa. Verkoston omat nettisivut ovat täällä. USA, jossa on yli 6 miljoonaa 4H-jäsentä, on ollut moottorina tässä hankkeessa. Mr Donald Floyd, USA:n 4H-säätiön johtaja, kokosi yhteen ns. Framersit, jotka tapasivat Washingtonissa keväällä 2011. Mukana oli myös Päivi Haapasalo, Suomen 4H-liiton kansainvälisten asiain sihteeri. Suomen 4H:n pitkäaikainen kehitysyhteistyö ja Afrikan 4H-verkoston kehitystyö oli pantu merkille.

Syksyllä 2014 Koreassa järjestettiin ensimmäinen huippukokous, jossa oli mukana 4H-toimijoita yli 50 maasta. Soulissa sovittiin maailmanlaajuisen 4H-verkoston työn aloittamisesta sekä juhlallisesti sitouduttiin myös Global 4H Day -päivän viettoon. Ajankohdaksi sovittiin1.11.

Maailmanlaajuisen verkoston ensisijainen tavoite on kasvattaa 4H:laisten määrä 10 miljoonasta 25 miljoonaan. Tärkeää on myös järjestää joka kolmas vuosi huipputapaaminen vuoronperään eri maanosissa. Huipputapaamisessa 4H-järjestöjen johtajilla on mahdollisuus verkostoitua, selkeyttää 4H:n imagoa, vaihtaa parhaimmiksi koettuja käytäntöjä, luoda synergiaa ja oppia toinen toisiltaan

 

Huipputapaaminen Kanadassa 2017

Järjestyksessä toinen maailmanlaajuisen 4H:n huipputapaaminen järjestetään Ottawassa, Kanadassa 11.-14.7.2017. Edustajia saapuu 34 eri maasta, yli 450 edustajaa. Mukana on 179 4H-nuorta, 273 vapaaehtoista ja 4H-toimihenkilöä.

Global 4H-Network Summit edustaa 10 miljoonaa 4H:laista 80 maassa eri puolilla maailmaa. 4H on kestänyt hyvin aikaa, järjestö on yli 100 vuotta vanha. Lähtöisin 4H on 1800-luvun lopulta Yhdysvaltain maaseudulta. Sieltä on levinnyt kaikille mantereille ajan kuluessa.

Huipputapaamisen ohjelma:

  • 83 workshopia, viisi innostavaa tasokasta puhujaa
  • Kaksipäiväinen näyttely Global Opportunities Expo
  • Maanosittain pyöreän pöydän keskustelut

Ohjelma on nauhoitettu, joten sitä voi seurata myös kotisohvalta.

EMPOWERING YOUTH – GROWING GLOBAL CITIZENS

Suomesta Ottawaan lähtee viisihenkinen tiimi verkoston varapuheenjohtajan Päivi Haapasalon johdolla.

4H-nuori, Nutokun varapj, Hanna-Sofia Luoto, Pyhäjoelta

4H-nuori, Jenna Järvenpää, Kokemäeltä

4H-nuori, Nutokun Pj, Satu Järveläinen, Pihtiputaalta

Helena Herttuainen, Suomen 4H-liiton Riihimäen toimipisteeltä.

Huipputapaamisen aikana tullaan myös avaamaan 4H LEARNS nettisivut. Se on Maailmanlaajuisen verkoston nettisivusto, johon tulee mielenkiintoista tietoa eri 4H-järjestöisät ympäri maailman.

 

www.global-4-h-network.com

Tallenna

Tallenna